Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2008 18:29 - „Ще се видим във Фейсбук”
Автор: aleksandranedeva Категория: Технологии   
Прочетен: 2243 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 09.12.2008 18:31


  

   Общуването е един от най-важните етапи в развитието на човека. Но къде да се видим, за да си поговорим. Изразът “ да се видим на по чашка” вече остарява и започва да губи значението си, особено за младото поколение, при което той вече е заместен от “ще се видим във Фейсбук”.

  Очевидно беше, че за младото “информационно поколение” общуването чрез социалните мрежи е следващият очакван “бум” в интернет пространството. Сайтове като Фейсбук,  Майспейс  и други привличат милиони нови потребители, разклоняват се на хиляди подсайтове, с които компаниите трупат печалба от реклама. Проблемът, обаче е в това, че мнозина прекарват все по-малко време в социалните мрежи или закриват акаунтите си. Явно Фейсбук поколението се насити на рекламното нашествие заливащо страниците на личните акаунти. Според едно проучване на пазарния анализатор КомСкор  средната продължителност на времето, което един потребител прекарва в социална мрежа се е свила с 14%.именно поради “рекламната инвазия”. За друга част от потребителите, обаче това няма значение, тъй като основните им интереси са свързани с приятелите.

  Според повечето юзъри Фейсбук е просто сайт, в който могат да се качват снимки и клипове, да се играят игри или пък да се оформят запознанства с различни хора от целия свят. Може би повечето оприличават сайтът на нещо като онлайн Лексикон. Истината обаче е, че много малко са хората, които внимават каква точно информация публикуват за себе си в определения сайт. В блога си – The Open Road, Мат Асай пише – “Целта на Фейсбук е да се използват базата данни на потребителите за печелене на пари.” Други пък споделят мнението,че Фейсбук гледа на юзърите си като на рекламни агенти,от които се печелят пари. Естествено никой не може да бъде напълно сигурен за тези предположения,но винаги е хубаво да си имаме едно на ум.

  Ето защо, лично аз например изобщо не съм фен на мрежи като Фейсбук или Майспейс.Смятам, че програми като Скайп са доста по сигурен начин да защитиш личните си данни.  Макар, че и за тях няма 100% гарант, те някакси изглеждат “по-изчистени” от всички онези недостатъци на социалните мрежи.

  Според моето мнение, ако някой толко силно желае да изложи личните си данни в интернет пространството, в краен случей би могъл да го направи като си създаде собствен блог. Все пак блоговете са сайтове,на които не всеки гледа като тип реклама. Повечето блогъри систематизират информацията, която са предоставили независимо дали лична или обществена, в категории, а всеки един потребител решава сам за себе си коя категория да предпочете. Естествено блоговете са предназначени по-скоро за хора като мен, които не искат да излагат личния си живот на публично достояние в интернет.

  Така отново стигаме до въпроса “ще се видим ли във Фейсбук”. Отговорът от моя страна би бил-категорично не, защо по добре не се видим “на живо”. Истината е, че Фейсбук е сайт с изумително много опции, че дори по някое време започват всичките да ти се струват напълно безсмислени. Освен това идеята на тази социална мрежа, като цяло е странно неприятна, тъй като е факт, че дори без да го искаш, в един момент за теб се натрупва огромно количество лична информация и тогава започват “атаките” от куп непознати, които просто се радват да те “видят”. След това като прибавим рекламното нашествие и борбата срещу изтриването на нон-стоп появяващите се “нов обновен профил” или “нова регистрация във Фейсбук” кашата наистина е пълна и всеки един “разумен” потребител е готов да изтрие акаунтът си.

  Факт е, че в днешни дни социалните мрежи до толкова са се популяризирали, че са на път да изместят нормалното общуване “очи в очи”. Странно е обаче как от стотици, а може би хиляди такива сайтове Фейсбук е успял да се развие до такава степен, че да направи своя 23 годишен създадел един от най-младите милиардери в света. Това е още една причина за съмнение в сайта. От дуга страна многото клипове, които излизат във видео сайтове като Ютуб, разкриващи кой наистина стои зад Фейсбук – а именно ЦРУ, са доста шокиращи за повечето потребители. Разбира се това е поредната непотвърдена информация, която обаче е добре да се знае!

 

   Известно е, че много от юзърите на подобни мрежи поначално се регистрират само, за да видят какво представлява – чисто любопитство. Или пък, защото им е пределно ясно,че чрез социалните мрежи цялата информация, която искаш да узнаеш е на един клик разстояние. Хора биват следени „като стой та гледай”. След известно време обаче, ако не и веднага потребителите  забелязват,че самият сайт е пълна „играчка”. В смисъл такъв – множество опции и възможности за моделиране на сайта, но всичките безумно оплетени по между си, към тях се прибавя и неспиращият спам, от който няма отърване  (поне доколкото съм запозната).Истина е -   чисто и просто тези сайтове са за хора, които имат възможност да се занимават с тях, на които няма да им омръзнат сложните „преправки” на сайта или триенето на безбройно преливащите реклами.

   Дали наистина социалните мрежи „свързват” хората? По-скоро не ни ли отдалечават едни от други? Тъй-като вместо да вършим нещо приятно с приятелите си като излизане на срещи, ходене по кина или дискотеки, ние си изпращаме кратки съобщения под формата на смс или просто си сендваме някоя друга снимка – и всички са доволни! След като, нито на единия, нито на другия не се е наложило да си мръдне задника малко по-далеч от компютъра, за да се „види” с приятеля си. Моя приятелка ми сподели как онзи ден е прекарала поредната „самотна” вечер във Фейсбук. Представям си какъв трагичен образ е била! За какво говори това? Може би, социалните мрежи не са това, което изглеждат, вместо да ни сближават всъщност не ни ли изолират едни от други?

 

 

 



Тагове:   фейсбук,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. анонимен - Skype
12.02.2009 23:36
Skype хич не е добра алтернатива да запазиш личните си данни. Твърде лесен за хакване, проследяване, следене кой е онлайн и кой се крие. Ако някой ти надуши паролата, влиза през твоя акаунт и си трае. Когато ти започнеш да чатиш с некой, той може да чете всичко. ICQ има по-добра сигурност, има си и гласов чат, но в България странно защо скупе набра популярност, при положение, че е с грозен интерфейс, бъгав, несигурен и ред други.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aleksandranedeva
Категория: Други
Прочетен: 18304
Постинги: 3
Коментари: 10
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031